Πιστοποιήσεις

 Το Eye Clinic είναι πιστοποιημένο με το διεθνές ISO 9001:2008 για την διαχείρηση της ποιότητας των υπηρεσιών μας. Επίσης έχουμε την χαρά να είμαστε η πρώτη και μόνη Μονάδα Υγείας στην Ελλάδα που έχει το εξειδικευμένο πρότυπο για μονάδες υγείας EN 15224:2012 για την διαχείρηση ποιότητας των Ιατρικών Υπηρεσιών μας.

 

 

 

iso9001-eyeclinic

iso15224-eyeclinic

Όραση και Οδήγηση

Όλοι οι οδηγοί έχουμε ευθύνη για την ασφάλειά μας, την ασφάλεια των συνεπιβατών μας και σίγουρα για την ασφάλεια όσων κινούνται στους δρόμους. Η ικανότητά μας να βλέπουμε καθαρά αποτελεί μέρος αυτής της ευθύνης μας. Ποσοστό 85-95% όσων αντιλαμβανόμαστε κατά την οδήγηση προέρχεται από τα μάτια μας. Κακή οπτική αντίληψη συνεπάγεται και κακή οδήγηση.

odigisi1 odigisi2

 

Πόσο σημαντική είναι η καλή όραση για ασφαλή οδήγηση;

Τις τελευταίες δεκαετίες, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν τη δυνατότητα κατοχής ενός οχήµατος καθώς και αυτήν της δυνατότητας οδήγησης. Παρά τα όποια µειονεκτήµατα µπορεί να έχει η αυξανόµενη κυκλοφορία των αυτοκινήτων δεν µπορούµε να µην αποδεχτούµε το γεγονός, ότι η χρήση ενός µεταφορικού µέσου δίνει την αίσθηση ανεξαρτησίας στο άτοµο που το έχει και το χειρίζεται. Επίσης, η χρήση του αυτοκινήτου έχει αποδειχθεί σωτήρια σε πλείστες των περιπτώσεων. Όσο όµως, αυξάνονται τα αυτοκίνητα και συνεπώς οι οδηγοί, τόσο περισσότερα ατυχήµατα σηµειώνονται καθώς και δυστυχήµατα.


odigisi3Τα περισσότερα κράτη, αποβλέποντας στο κοινό όφελος και θέλοντας να µειώσουν τον αριθµό των οδικών ατυχηµάτων, εκτός των άλλων, θέτουν περιορισµούς στα οδικά δικαιώµατα ορισµένων ανθρώπων µε συγκεκριµένες παθήσεις. Για παράδειγµα, ένα άνθρωπος µε µειωµένα αντανακλαστικά είναι ένας επικίνδυνος οδηγός και υπό αυτή την έννοια και ανίκανος να οδηγήσει µε ασφάλεια. Μία από τις σηµαντικότερες παραµέτρους για ασφαλή οδήγηση είναι, αδιαµφισβήτητα και η καλή όραση. Οι οφθαλµολογικές παθήσεις, εάν δεν αντιµετωπίζονται, γίνονται συχνότατα ένας σηµαντικός λόγος περιορισµού των ικανοτήτων των οδηγών. 

 

odigisi4Τα αποτελέσµατα προέκυψαν έπειτα από σύγκριση τους µε τα αντίστοιχα ποσοστά των µη περιορισµένων οδηγών που έχουν φυσιολογική όραση. Επίσης, από την έρευνα προέκυψε πως όσο µεγαλύτερο ήταν το οφθαλµολογικό πρόβληµα που αντιµετώπιζαν οι εµπλεκόµενοι σε ατύχηµα οδηγοί, (χαµηλό, µέσο, υψηλό) τόσο πιο σηµαντικά αυξηµένες ήταν οι περιπτώσεις όπου οι οδηγοί αυτοί ενεπλάκησαν σε κάποιο ατύχηµα δικής τους ευθύνης. odigisi4

 

 

Πως μπορούμε να βελτιώσουμε την όραση μας για μεγαλύτερη ασφάλεια στην οδήγηση;

odigisi5Η λύση του προβλήµατος εστιάζεται καταρχάς στην όσο το δυνατόν µεγαλύτερη ενηµέρωση των ατόµων αυτών σχετικά µε το πρόβληµά τους και κατά δεύτερον στις τεράστιες δυνατότητες θεραπείας του οφθαλµολογικού τους προβλήµατος. Πρέπει να καταστεί σαφές πως τα τελευταία χρόνια έχει σηµειωθεί πολύ µεγάλη πρόοδος της τεχνολογίας στο χώρο της Οφθαλµολογίας µε εντυπωσιακά αποτελέσµατα θεραπείας. Όπως για παράδειγµα, η επιτυχής αντιµετώπιση του υψηλού βαθµού µυωπίας, υπερµετρωπίας ή αστιγµατισµού µέσω των τελευταίων εφαρµογών του laser στην ∆ιαθλαστική Χειρουργική. Επίσης πολύ σημαντικά βήματα έχουν γίνει στην αντιµετώπιση του προβλήµατος του καταρράκτη εξαιτίας των νέων µικροχειρουργικών τεχνικών αφαίρεσής του. Με τη σωστή ενηµέρωση και την επιτυχή αντιµετώπιση ενός οφθαλµολογικού προβλήµατος, η οδήγηση µπορεί να γίνεται µε ασφάλεια και για τον οδηγό καθώς και για τους συνανθρώπους του.

 

odigisi6 odigisi10 odigisi9

 

 

 

Χρήσιμες πληροφορίες για όσους οδηγούν

Γνωρίζετε ότι...

Σε ηλικία μεταξύ 40 και 60 η όραση κατά τις βραδυνές ώρες γίνεται δυσκολότερη. Η κόρη των ματιών μας γίνεται μεγαλύτερη, οι μύες χάνουν την ελαστικότητά τους και η όρασή μας γίνεται λιγότερο καθαρή. ΄Ενας οδηγός 60 ετών χρειάζεται 10 φορές περισσότερο φως από έναν εικοσάχρονο!
Στις μεγάλες ηλικίες γινόμαστε ευαίσθητοι στο «θάμπωμα» από τα φώτα, γεγονός που κάνει την οδήγηση ιδιαίτερα δύσκολη την νύχτα. Σε έναν 55χρονο ο χρόνος επαναφοράς στην φυσιολογική όραση μετά από έντονο θάμπωμα είναι οκταπλάσιος από ένα 16χρονο
Οι αδυναμίες του οπτικού μας συστήματος μετά την ηλικία των 55 ετών αυξάνονται. Αρχίζουμε να μην αντιλαμβανόμαστε αντικείμενα που δεν κινούνται, όπως πεζούς που περιμένουν να περάσουν σε μια διάβαση
Γύρω στην ηλικία των 70 ετών η περιφερική όραση παρουσιάζει προβλήματα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες ατυχημάτων. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 95%της οπτικής ικανότητας των οδηγών προέρχεται από την περιφερική όραση.
Με την πάροδο των χρόνων τα χρώματα χάνουν την φωτεινότητά τους για πολλά «ηλικιωμένα μάτια» με αποτέλεσμα η ικανότητά τους να δουν το φως των φαναριών να έχει μειωθεί στο μισό σε σχέσημε τις νεώτερες ηλικίες
Μια άλλη οπτική ικανότητα που μειώνεται με την πάροδο των χρόνων είναι η αντίληψη του βάθους: πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκεται το αυτοκίνητό μας σε σχέση με κάποιο αντικείμενο μπροστά μας Αυτή η ικανότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για να κρίνει κάποιος την ταχύτητα με την οποία έρχεται κάποιο αυτοκίνητο προκειμένου να κάνει προσπέραση ή για να πάρει μια στροφή αριστερά.
Καταρράκτης, γλαύκωμα και διαβήτης είναι καταστάσεις που επηρεάζουν την όραση και οδηγοί που πάσχουν από αυτές θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συμβουλές του οφθαλμιάτρου τους

Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή οδήγηση

Ανάψτε τα φώτα του αυτοκινήτου σας από τις πρώτες βραδυνές ώρες και κατά τη διάρκεια ομίχλης. Είναι ώρες όπου η δυσκολία να δείτε και να σας δουν είναι μεγάλη.Αποφεύγετε –εάν είναι δυνατόν- την οδήγηση κατά την ανατολή και τη δύση του ήλιου αφού το «θάμβος» μπορεί να είναι εκτυφλωτικό και έτσι είναι δύσκολο να βλέπετε καθαρά λεπτομέρειες στο δρόμο. Aν οδηγείτε όμως αυτές τις ώρες παίρνετε περισσότερες προφυλάξεις και κρατάτε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από τον προπορευόμενο. Μειώστε την ταχύτητά σας εάν οδηγείτε νύχτα.
Εάν ο οφθαλμίατρος σάς έχει δώσει διοθρωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής, θα πρέπει να τα φοράτε απαραίτητα όταν οδηγείτε. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες κατά τη νυχτερινή όραση, συζητήστε το μαζί του
Αποφεύγετε να οδηγείτε τη νύχτα σε δρόμους που δεν είναι καλά φωτισμένοι ή σας είναι άγνωστοι. Ηλικιωμένοι οδηγοί χρειάζονται περισσότερο φως για να δουν και θα πρέπει να αποφεύγουν την οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες.
Φοράτε γυαλιά ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τα γυλιά ηλίου τα μάτια σας προσαρμόζουν ευκολότερα από το φως στο σκοτάδι. Μην βάζετε γυαλιά ηλίου όταν οδηγείτε νύχτα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα φώτα του αυτοκινήτου σας να φωτίζουν σωστά και να είναιρυθμισμένα έτσι ώστε να σας προσφέρουν καλό φωτισμό χωρίς να τυφλώνουν τους άλλους.
Επισκέπτεσθε τον οφθαλμίατρό σας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και ζητάτε έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο που θα σας επιτρέψει να είστε σίγουροι ότι πληρείτε τις προϋποθέσεις για ασφαλή

odigisi8

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρός σας είναι πάντα η καλύτερη πηγή που θα σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμμιά περίπτωση, η πληροφόρηση που θα πάρετε από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθυνθείτε σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

 

SOCIALIZE

 

Τμήμα Αμφιβληστροειδούς και Ωχράς Κηλίδας