Το Eye Clinic είναι πιστοποιημένο με το διεθνές ISO 9001:2008 για την διαχείρηση της ποιότητας των υπηρεσιών μας. Επίσης έχουμε την χαρά να είμαστε η πρώτη και μόνη Μονάδα Υγείας στην Ελλάδα που έχει το εξειδικευμένο πρότυπο για μονάδες υγείας EN 15224:2012 για την διαχείρηση ποιότητας των Ιατρικών Υπηρεσιών μας.
εξοπλισμού Αμφιβληστροειδής διαβήτης keratoconus Επέμβαση Φακοί Επαφής περιφερική cross linking κερατόκωνου Αποκόλληση Θεραπευτική διαδικασία ΜΟΝΟΕΣΤΙΑΚΟΙ ΚΑΛΩΣ Κερατόκωνος Ωχράς διαθλαστικής Αιτιολογικοί παράγοντες Ενδοκερατικοί δακτύλιοι αποκόλληση αφιβληστριδούς ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΕΝΤΥΠΟ Επιπλοκών χειρουργός ΓΛΑΥΚΩΜΑ Cross
Ο καταρράκτης είναι μια θόλωση του φυσικού φακού εντός του οφθαλμού. Ο φακός αυτός, που βρίσκεται πίσω από την ίριδα (το έγχρωμο τμήμα του οφθαλμού) έχει την ικανότητα να κινείται και να αλλάζει σχήμα, ώστε να λειτουργεί ακριβώς όπως ο φακός μιας κάμερας, εστιάζοντας τις φωτεινές εικόνες στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος στέλνει τις εικόνες στον εγκέφαλό σας.
Ο ανθρώπινος φακός, αποτελούμενος κυρίως από πρωτεΐνη και νερό, μπορεί να παρουσιάσει θόλωση, σε τέτοιο βαθμό που να μην επιτρέπει το φως και τις εικόνες να φθάσουν στον αμφιβληστροειδή.
Η οφθαλμική βλάβη, ορισμένες παθήσεις ή ακόμα κάποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν τη θόλωση. Αλλά, σε περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, η θόλωση προκαλείται από τη διαδικασία γήρανσης. Ο καταρράκτης δεν είναι μια εναπόθεση μέσα στον οφθαλμό και δε μπορεί να απομακρυνθεί με κάποια δίαιτα ή με λέιζερ. Ο καλύτερος τρόπος θεραπείας ενός καταρράκτη είναι η αφαίρεση του παλαιού, θολωμένου φακού και η ένθεση ενός άλλου τεχνητού για αντικατάστασή του. Ο τεχνητός αυτός φακός ονομάζεται ενδοφακός.
Ο καταρράκτης μπορεί να είναι η αιτία θόλωσης καθαρών εικόνων, άμβλυνσης έντονων χρωμάτων ή επιδείνωσης της όρασης τη νύκτα. Ενδέχεται επίσης να είναι η αιτία που τα γυαλιά ανάγνωσης ή τα διπλοεστιακά γυαλιά που σας βοηθούσαν στην ανάγνωση ή να κάνετε άλλες απλές εργασίες, δε σας βοηθούν πλέον. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατή η πρόληψη του καταρράκτη, παρά μόνο η αφαίρεσή του και η αντικατάστασή του με έναν τεχνητό φακό που μπορεί να αποκαταστήσει την όρασή σας και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας. Η κατάλληλη χρονική στιγμή αφαίρεσης του καταρράκτη σας είναι όταν η ποιότητα της όρασής σας αρχίζει να προκαλεί περιορισμούς στις δραστηριότητές σας και στην απόλαυση της ζωής.
Όταν τα μάτια σας ήταν νέα, ο φυσικός φακός σας ήταν διαφανής και εύκαμπτος. Για το λόγο αυτό, η όρασή σας ήταν πολύ πιθανό σταθερή έως την ηλικία των σαράντα. Την περίοδο αυτή, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι έπρεπε να κρατήσετε ένα μενού ή ένα βιβλίο όλο και πιο μακριά για να το διαβάσετε. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην σταδιακή αδυναμία του φυσικού φακού να λειτουργήσει σωστά και να δώσει καλή κοντινή όραση.
Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να φορούν ένα ζευγάρι γυαλιών ανάγνωσης ή διπλοεστιακά για να αντισταθμίσουν αυτή τη γήρανση των ματιών.
Η κατάσταση αυτή καλείται "πρεσβυωπία" και τελικά επηρεάζει όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν μυωπία, καταρράκτη ή είχαν τέλεια όραση το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους.
Η πρεσβυωπία αποτελεί την συχνότερη οπτική διαταραχή. Σήμερα, με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, οι περισσότεροι άνθρωποι θα περάσουν το ήμισυ ή και παραπάνω της ζωής ως πρεσβύωπες.
Για τους περισσότερους ασθενείς με καταρράκτη, η ζωή χωρίς γυαλιά ανάγνωσης ή διπλοεστιακά γυαλιά είναι κάτι που είτε έζησαν πριν από την πρεσβυωπία είτε απλά ονειρεύονταν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Αλλά σήμερα, ο πολυεστιακός ενδοφακός κάνει τα όνειρα αυτά πραγματικότητα με την επαναστατική τεχνολογία του, η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπει στους ασθενείς να βλέπουν καθαρά σε όλες τις αποστάσεις χωρίς διπλοεστιακούς φακούς ή γυαλιά ανάγνωσης. Ο ενδοφθάλμιος πολυεστιακός φακός είναι σήμερα διαθέσιμος και παρέχει υψηλό επίπεδο όρασης χωρίς γυαλιά για ασθενείς με καταρράκτη.
Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι ασθενείς βελτίωναν την όρασή τους με έναν μονοεστιακό ενδοφθάλμιο φακό.
Παρότι η ποιότητα της μακρινής τους όρασης ήταν εξαιρετική, οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονταν γυαλιά ανάγνωσης για να δουν κοντινά αντικείμενα.
Καλή μακρινή όραση , αλλά θολή για κοντά.
Ο ενδοφθάλμιος πολυεστιακός φακός παρέχει πλήρες εύρος όρασης, μειώνοντας την εξάρτηση από γυαλιά ανάγνωσης ή διπλοεστιακούς φακούς.
Στην κλινική μελέτη, το 90% των ασθενών στους οποίους εμφυτεύτηκε ο πολυεστιακός ενδοφακός ανέφεραν ότι δε φορούν ποτέ γυαλιά για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Μπορούν επίσης να διαβάσουν ένα βιβλίο, να εργαστούν στον υπολογιστή και να οδηγήσουν αυτοκίνητο την ημέρα ή τη νύκτα, να παίξουν και να διαβάσουν με τα εγγόνια τους, με μεγαλύτερη ελευθερία από τα γυαλιά. Πράγματι, οι ασθενείς ήταν τόσο ευχαριστημένοι με την όρασή τους, ώστε σχεδόν το 94% των ασθενών ανέφεραν ότι θα εμφύτευαν πάλι τον ενδοφθάλμιο πολυεστιακό φακό , εάν τους δινόταν η επιλογή.
Restor IOL Καλή μακρινή και κοντινή όραση.
Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη συνήθως απαιτεί μόλις λίγες ώρες από το χρόνο του ασθενή από την έναρξη έως το τέλος της επέμβασης. Θα αισθανθεί μόνον ελάχιστη ή καθόλου δυσφορία. Πρώτα, θα πραγματοποιηθεί μία μικροσκοπική τομή στον οφθαλμό που επιτρέπει στο χειρουργό τη χρήση ενός μικρού οργάνου (το μέγεθος περίπου της μύτης ενός στυλό) για τη διάσπαση ή την έκπλυση του θολερού καταρράκτη. Μόλις αφαιρεθεί ο καταρράκτης, θα εισαχθεί ο ενδοφθάλμιος φακός μέσω της ίδιας μικροσκοπικής τομής και θα στερεωθεί στη μόνιμη θέση του.
a) b)
c) d)
Μετά την επέμβαση, θα αναπαυθεί για σύντομο χρονικό διάστημα προτού επιστρέψετε σπίτι σας. Ο ιατρός θα εξετάσει τυπικά τον οφθαλμό εντός 24 ωρών. Θα χρειαστεί κολλύριο που δίνεται κατόπιν ιατρικής συνταγής, για προφύλαξη από τυχόν λοίμωξη και για βοήθεια επούλωσης του οφθαλμού σας. Για λίγες ημέρες, ίσως να χρειαστεί ένα προστατευτικό κάλυμμα, ειδικά το βράδυ, έτσι ώστε να αποτρέψει το τρίψιμο του οφθαλμού.
Η επούλωση επιτυγχάνεται κάπως διαφορετικά για τον εκάστοτε ασθενή, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν αρκετά καλά ώστε να επανέλθουν στις περισσότερες από τις συνήθεις δραστηριότητές τους την επόμενη ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι θα βιώσει πλέον ένα νέο οπτικό σύστημα. Κατά το πρώτο μετεγχειρητικό διάστημα, ο εγκέφαλός του θα μάθει να χρησιμοποιεί νέο τρόπο επεξεργασίας των οπτικών πληροφοριών.
Οphthalmological Research Center
Βασιλίσσης Σοφίας 64, 3ος-6ος όροφος
Τηλ: 210 7295000
Fax: 210 3622245
info@eyeclinic.com.gr