Πιστοποιήσεις

 Το Eye Clinic είναι πιστοποιημένο με το διεθνές ISO 9001:2008 για την διαχείρηση της ποιότητας των υπηρεσιών μας. Επίσης έχουμε την χαρά να είμαστε η πρώτη και μόνη Μονάδα Υγείας στην Ελλάδα που έχει το εξειδικευμένο πρότυπο για μονάδες υγείας EN 15224:2012 για την διαχείρηση ποιότητας των Ιατρικών Υπηρεσιών μας.

 

 

 

iso9001-eyeclinic

iso15224-eyeclinic

Βλεφαρίτιδα

Τι είναι η βλεφαρίτιδα;

 

H βλεφαρίτιδα αποτελεί μια κοινή και επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων και συχνά συμβαίνει σε άτομα με λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα ή ξηροφθαλμία. Τα βακτηρίδια που ζούν φυσιολογικάστην δερματική επιφάνεια όλων μας γύρω από τα μάτια, είναι δυνατόν σε ορισμένα άτομα, να αναπτυχθούν στο δέρμα στη βάση των βλεφαρίδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό των ματιών που, σε συνδυασμό ορισμένες φορές με λιπαρά εκκρίμματα, λόγω αυξημένης δραστηριότητας των παρακείμενων αδένων, δημιουργούνται "λέπια" ή και χαλάζια κατά μήκος των βλεφαρίδων και των βλεφαρικών χειλέων.


Eiκ. 2: Χαλάζιο

Η βλεφαρίτιδα μπορεί να αρχίσει στην πρώϊμη παιδική ηλικία με την εμφάνιση κοκκίωσης στα βλέφαρα και να συνεχιστεί δια βίου ως χρόνια κατάσταση. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί και στη μετέπειτα ζωή των ατόμων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας;

 

Στη βλεφαρίτιδα, και τα δύο βλέφαρα καλύπτονται από λιπαρό έκκριμμα και βακτήρια κοντά στη βάση των βλεφαρίδων. Το μάτι είναι ερεθισμένο και μπορεί να φλεγμαίνει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η απολέπιση ή τα βακτήρια προκαλούν μόνο μικρό ερεθισμό και κνησμό (φαγούρα), αλλά σε άλλες μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα, "τσιμπήματα", αίσθηση άμμουή αίσθημα καύσου.Ορισμένα άτομα μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία στην απολέπιση ή στα βακτήρια που τα περιβάλλουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές, όπως φλεγμονή των ιστών του οφθαλμού, ιδιαίτερατου κερατοειδούς.

Πως μπορεί να διαγνωσθεί η βλεφαρίτιδα;

 

Η βλεφαρίτιδα ανιχνεύεται κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης.

Πως θεραπεύεται η βλεφαρίτιδα;

 

Η βλεφαρίτιδα μπορεί να αποτελέσει ένα επίμονο πρόβλημα. Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο μέσα από ένα τακτικό πρόγραμμα υγιεινής και με την βοήθεια φαρμάκων.

Πως αντιμετωπίζεται η βλεφαρίτιδα μέσα από ένα πρόγραμμα υγιεινής;

 

Για να θέσετε υπό έλεγχο την βλεφαρίτιδα θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα τακτικό πρόγραμμα υγιεινής των ματιών σας.

Τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, βρέχετε μία καθαρή πετσέτα με ζεστό νερό (όχι ζεματιστό). Αφού το στίψετε, τοποθετήστε το επάνω από τα κλειστά βλέφαρα για ένα-τρία λεπτά. Καθώς αυτό χάνει τη θερμοκρασία του, βρέξτε το ξανά δύο ή τρεις φορές. Αυτό θα μαλακώσει και θα χαλαρώσει την απολέπιση και τις εκκρίσεις. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι βοηθά στην υγροποίηση των λιπαρών εκκρίσεων από τους σμηγματογόνους αδένες των βλεφάρων, πράγμα που βοηθά στην πρόληψη αναπτύξεως χαλάζιου, δηλαδή του φλεγμονώδους ογκιδίου μέσα στον σμηγματογόνο αδένα του βλεφάρου.
Ελαφρά πλύση των βλεφαρίδων (όχι του ματιού) με Baby Shampoo (θα πρέπει να αραιώνετε 1 σταγόνα Baby Shampoo σε 10 σταγόνες νερό).
Εάν έχει συνταγογραφηθεί αλοιφή αντιβιοτικού, επαλείψτε τη βάση των βλεφαρίδων (συνήθως πρίν
τον βραδινό ύπνο), χρησιμοποιώντας την άκρη του δακτύλου σας ή μια μπατονέτα, και ελαφρά τρίψτε την περιοχή.

Απλά, καθημερινά μέτρα υγιεινής θα μειώσουν τον αριθμό των πρόσθετων φαρμακευτικών σκευασμάτων που χρειάζονται για τον έλεγχο της βλεφαρίτιδας και των συμπτωμάτων της.

Πόσο τα φάρμακα βοηθούν στην θεραπεία της βλεφαρίτιδας;

 

Υπάρχουν πολλά φάρμακα για τη θεραπεία της βλεφαρίτιδας, που περιλαμβάνουν στεροειδή (κoρτιζόνη) και αντιβιοτικά με τη μορφή αλοιφής ή σταγόνων ή σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούνται από το στόμα για συστηματική αντιμετώπιση τόσο της σοβαρής βλεφαρίτιδας, όσο και της ροζοδόχου ακμής.

Τα σκευάσματα στεροειδώνμπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν την φλεγμονή. Ενώ συχνά επιταχύνουν την ανακούφιση των συμπτωμάτων, μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες μετά από τη μακρόχρονη χρήση τους. Γι΄αυτό πρέπει να χορηγούνται κατόπιν οφθαλμολογικής εξέτασης και μόνο και όχι αυθαίρετα.

Τα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελαττώσουν το βακτηριακό περιεχόμενο των βλεφάρων.

Τεχνητά δάκρυα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας (σταγόνες που προμηθεύεστε χωρίς συνταγή-προτεινόμενα αυτά που δεν έχουν συντηρητικά).

 

Όταν ξεπεραστεί η οξεία φάση, γεγονός που μπορεί να απαιτήσει αρκετές εβδομάδες, ηπιότερα σκευάσματα μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της βλεφαρίτιδας. Πάντως θα πρέπει να τονίσουμε ότι μόνο τα φάρμακα δεν αρκούν. Η καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού που έχει περιγραφεί παραπάνω είναι σημαντικά απαραίτητη.

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρός σας είναι πάντα η καλύτερη πηγή που θα σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμμιά περίπτωση, η πληροφόρηση που θα πάρετε από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθυνθείτε σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

 

SOCIALIZE

 

Τμήμα Αμφιβληστροειδούς και Ωχράς Κηλίδας