Απόφραξη - Θρόμβωση Αγγείων

Απόφραξη Φλέβας Αμφιβληστροειδή

Αποφράξεις αμφιβληστροειδικής φλέβας συμβαίνουν όταν οι μικρές φλέβες στον αμφιβληστροειδή ξαφνικά κλείσουν για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό οδηγεί σε απότομη αύξηση της πίεσης του αίματος στην προσβεβλημένη περιοχή του αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα αίμα να διαρρέει από τις φλέβες στον αμφιβληστροειδή, βλάπτοντας συχνά μέρος αυτού. Οι αποφράξεις αμφιβληστροειδικής φλέβας μπορεί να ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό στη σοβαρότητά τους. Μερικές φορές η όραση δεν επηρεάζεται, άλλες φορές όμως μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά.

3 3 apofraxi flevas

3 3 BRVO OCT

Η απώλεια όρασης στην απόφραξη φλέβας οφείλεται στο ότι τα αγγεία του αμφιβληστροειδή αποφράσσονται μόνιμα, γεγονός που παρεμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος και οδηγεί σε έλλειψη οξυγόνου (ισχαιμία ) στον αμφιβληστροειδή. Η όραση επίσης επηρεάζεται όταν υπάρχει διαρροή από τα αγγεία του αμφιβληστροειδή. Μπορεί να υπάρχει διαρροή ορού από τα αγγεία στον αμφιβληστροειδή προκαλώντας πάχυνση και οίδημα αυτού και επιτρέποντας τη συσσώρευση πρωτεϊνών και λιπιδίων. Όταν η πάχυνση συμβαίνει στο κέντρο του αμφιβληστροειδή , στην ωχρά κηλίδα, προκαλεί μεγάλο θάμβος όρασης (οίδημα ωχράς κηλίδας). Για τη διάγνωση της απόφραξης είναι απαραίτητη η βυθοσκόπηση και ειδικές εξετάσεις όπως η Οπτική Τομογραφία Συνοχής και η φλουοραγγειογραφία.


Το οίδημα ωχράς κηλίδας αντιμετωπίζεται με ενέσεις στο μάτι ή με laser. Ορισμένες φορές ανώμαλα αγγεία μπορεί να αναπτυχθούν στο μάτι μετά από μία απόφραξη φλέβας. Αυτή η επιπλοκή ονομάζεται νεοαγγείωση. Μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο μάτι ή να αυξήσει την πίεση του ματιού (κατάσταση που ονομάζεται νεοαγγειακό γλάυκωμα) γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια όρασης ή και πόνο. Αν η διάγνωση γίνει στα αρχικά στάδια, θεραπεία με laser ή ενέσεις στο μάτι μπορεί να περιορίσει περαιτέρω βλάβη . Αν πάσχετε από απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδή ,πρέπει να υποβάλεστε σε τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο προκειμένου να ανιχνευθεί έγκαιρα η νεοαγγείωση και να αντιμετωπισθεί.


Ασθενείς που εμφανίζουν απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδή είναι πολύ πιθανό να πάσχουν και από άλλες παθήσεις , όπως σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία ή στεφανιαία νόσο.Οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε γενικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχουν από κάποια από αυτές τις παθήσεις.

Απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδή

Απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδή συμβαίνει όταν μικρά αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή ξαφνικά κλείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό οδηγεί σε σοβαρή βλάβη στην προσβεβλημένη περιοχή του αμφιβληστροειδή προκαλώντας συχνά ξαφνική απώλεια όρασης που συνήθως είναι ανώδυνη. Η απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδή μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον αμφιβληστροειδή οδηγώντας σε απώλεια τόσο της κεντρικής όσο και της περιφερικής όρασης. Η απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδή μπορεί επίσης να επηρεάσει μόνο ένα τμήμα του αμφιβληστροειδή προκαλώντας απώλεια ενός τμήματος της κεντρικής ή της περιφερικής όρασης.

3 3 central retinal artery occlusion

Ορισμένες φορές ανώμαλα αγγεία μπορεί να αναπτυχθούν στο μάτι μετά από μία απόφραξη αρτηρίας. Αυτή η επιπλοκή ονομάζεται νεοαγγείωση. Μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο μάτι ή να αυξήσει την πίεση του οφθαλμού (κατάσταση που ονομάζεται νεοαγγειακό γλάυκωμα) γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο σοβαρή απώλεια όρασης ή πόνο. Αν η διάγνωση γίνει στα αρχικά στάδια, θεραπεία με laser ή ενέσεις στο μάτι μπορεί να περιορίσει περαιτέρω βλάβη. Για τη διάγνωση της απόφραξης είναι απαραίτητη η βυθοσκόπηση και ειδικές εξετάσεις όπως η Οπτική Τομογραφία Συνοχής και η φλουοραγγειογραφία. Αν πάσχετε από απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδή, πρέπει να υποβάλεστε σε τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο προκειμένου να ανιχνευθεί έγκαιρα η νεοαγγείωση και να αντιμετωπισθεί.

3 3 central retinal artery occlusion2

 

Ασθενείς που εμφανίζουν απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδή είναι πολύ πιθανό να πάσχουν και από άλλες παθήσεις , όπως σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία ή στεφανιαία νόσο. Μπορεί επίσης να εμφανίζουν κάποια πάθηση στην καρωτίδα ή στην καρδιά γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άλλη απόφραξη αμφιβληστροειδικής αρτηρίας ή ακόμα και σε ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε γενικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχουν από κάποια από αυτές τις παθήσεις.

 

SOCIALIZE

 

Τμήμα Αμφιβληστροειδούς και Ωχράς Κηλίδας