Τροφές Ωφέλιμες για την Όραση

a522a6005d1cb428ea34ef1769cd7452 S

Χωρίς αμφιβολία οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε την όρασή μας για δεδομένη. Η αλήθεια είναι πως τα μάτια μας σαν ενεργό τμήμα του σώματός μας επηρεάζονται και αυτά άμεσα από την γενικότερη υγεία μας και γι' αυτό μια καλή διατροφή δεν έχει μόνο ευεργετικές ιδιότητες για το σώμα μας αλλά και για την όρασή μας.

Ας δούμε μια σειρά από τρόφιμα που μπορούμε να έχουμε στην διατροφή μας που θα μας προφυλάξουν από προβλήματα στα μάτια και στην όρασή μας.
1. Καρότα. Η λαική σοφία έχει δίκαιο (και το ίδιο και ο Μπαγκς Μπάνυ!). Τα καρότα έχουν βήτα καροτίνη, μια ευεργετική αντιοξειδωτική ουσία που μειώνει τον ρίσκο τόσο για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας όσο και για τον καταρράκτη.
2. Πράσινες πιπεριές, Λαχανάκια Βρυξελών, Μπρόκολο. Και τα τρία αυτά πράσινα λαχανικά είναι πλοιύσια σε βιταμίνη C που σαν αντιοξειδωτικό κι αυτή βελτιώνει την υγεία τον ματιών και μειώνει το ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
3. Κρέας στρουθοκάμηλου. Πριν λίγα χρόνια είχε γίνει της μόδας η κατανάλωσή του. Το κρέας της στρουθοκαμήλου είναι πλούσιο σε πρωτείνη και σίδηρο μα το πιο βασικό για μας είναι πως είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι ένα από τα βασικά συστατικά της υγείας των ματιών μας.
4. Γαλοπούλα. Όπως και η στρουθοκάμηλος το κρέας της είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο αλλά περιέχει και Β3 - νιασίνη - που βοηθάει στο να καθυστερήσει την εξέλιξη του καταρράκτη.
5. Γλυκοπατάτες. Όπως και τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη.
6. Σπανάκι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σε βήτα καροτίνη αλλά και σε λουτείνη και ζεαξανθίνη που έχουν βρεθεί ότι είναι ενισχυτικοί παράγοντες ενάντια στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
7. Σολωμός και σαρδέλες. Φυσικά η κατανάλωση ψαριών είναι το καλύτερο δυνατό για την υγεία μας, αλλά τα Ωμέγα-3 είναι πραγματικά ευεργετικά για τα μάτια μας.

 

SOCIALIZE

 

Τμήμα Αμφιβληστροειδούς και Ωχράς Κηλίδας