Το υαλώδες είναι μια ουσία σαν ζελέ, με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, η οποία καταλαμβάνει τα 4/5 περίπου στο εσωτερικό του ματιού και βρίσκεται πίσω από το φακό. Είναι διαφανές για να επιτρέπει την είσοδο του φωτός και περιβάλλεται από μια συνεχόμενη μεμβράνη η οποία έρχεται σε επαφή με τον αμφιβληστροειδή χιτώνα που είναι η στοιβάδα του ματιού χάρη στην οποία βλέπουμε.
Το υαλώδες μεταβάλλεται όσο μεγαλώνουμε και αρχίζει να ρευστοποιείται. Αυτή η διαδικασία είναι πιο έντονη σε άτομα με μυωπία ή σε ειδικές καταστάσεις, όπως χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. καταρράκτης), τραύματα, ενδοφθάλμιες φλεγμονές κλπ.
Όταν αυτό το ρευστοποιημένο ζελέ αποκτήσει πρόσβαση στο χώρο μεταξύ της μεμβράνης που το περιβάλλει και του αμφιβληστροειδούς, τότε επέρχεται η διαδικασία που ονομάζουμε αποκόλληση υαλώδους, η οποία είναι ουσιαστικά ο ταχύς διαχωρισμός της μεμβράνης αυτής από τον αμφιβληστροειδή. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται σε ένα φυσιολογικό μάτι σε χρόνο 6-8 εβδομάδων.
Η αποκόλληση του υαλώδους μπορεί να μην γίνει αντιληπτή από τον ασθενή και ανευρίσκεται σε μια τυχαία κλινική εξέταση. Όταν αυτή γίνεται αντιληπτή, τα συμπτώματα είναι συνήθως λάμψεις στο οπτικό πεδίο που ακολουθούνται από μια ξαφνική βροχή από μαύρες κλωστές, μυγάκια ή ιστούς αράχνης.
Η αποκόλληση του υαλώδους έχει περίπου 10% πιθανότητα να προκαλέσει ρωγμή στον αμφιβληστροειδή η οποία αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς που απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Είναι επομένως σημαντικό όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα αυτά να γίνει βυθοσκόπηση από Οφθαλμίατρο για να αποκλεισθεί η ύπαρξη ρωγμών ή αν αυτές ανευρεθούν, να γίνει άμεση θεραπεία.
Οι ρωγμές του αμφιβληστροειδούς αντιμετωπίζονται με laser ή κρυοθεραπεία(σπανιότερα). Σκοπός της θεραπείας είναι να δημιουργηθεί ουλή γύρω από την ρωγμή η οποία να την σφραγίσει και να αποτρέψει την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Η θεραπεία με laser χρειάζεται λίγα μόνο λεπτά και είναι ανώδυνη και ασφαλής. Μετά το πέρας της θεραπείας και για 1 εβδομάδα απαιτείται αποχή από μεγάλη σωματική άσκηση, καθώς το laser χρειάζεται περίπου αυτό το χρόνο για να σφραγίσει τη ρωγμή.
Οphthalmological Research Center
Βασιλίσσης Σοφίας 64, 3ος-6ος όροφος
Τηλ: 210 7295000
Fax: 210 3622245
info@eyeclinic.com.gr