Πιστοποιήσεις

 Το Eye Clinic είναι πιστοποιημένο με το διεθνές ISO 9001:2008 για την διαχείρηση της ποιότητας των υπηρεσιών μας. Επίσης έχουμε την χαρά να είμαστε η πρώτη και μόνη Μονάδα Υγείας στην Ελλάδα που έχει το εξειδικευμένο πρότυπο για μονάδες υγείας EN 15224:2012 για την διαχείρηση ποιότητας των Ιατρικών Υπηρεσιών μας.

 

 

 

iso9001-eyeclinic

iso15224-eyeclinic

Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας

fysiologiki  ekfylisi
           Φυσιολογική Όραση                 Όραση με εκφύλιση ωχράς κηλίδας


H Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας είναι μία χρόνια οφθαλμική νόσος και μία από τις κύριες αιτίες σοβαρής απώλειας όρασης, σε ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω. Είναι επίσης μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης ενηλίκων στον κόσμο.


Τι είναι Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας;

Η Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας είναι μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει την ακριβή κεντρική όραση που απαιτείται για δραστηριότητες όπως διάβασμα, οδήγηση, ανάγνωση ώρας και αναγνώριση προσώπων.

Μερικές φορές, η Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας εξελίσσεται τόσο αργά ώστε να γίνονται αντιληπτές μικρές αλλαγές στην όραση. Άλλες φορές, η HE? εξελίσσεται ραγδαία, με αποτέλεσμα γρήγορη απώλεια όρασης. H Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίαδς δεν προκαλεί πόνο, αλλά σας στερεί την δυνατότητα να βλέπετε μπροστά σας.

Υπάρχουν δύο τύποι Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας: ξηρή και υγρή.

Ξηρή Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας: Στην ξηρή Hλικιακή Eκφγύλιση της Ωχράς Κηλίδας, η οποία είναι 85% του συνόλου των περιστατικών της Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας, οι φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδή καταστρέφονται, επηρεάζοντας την κεντρική όραση. Tο πιο συχνό σύμπτωμα της ξηρής Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας είναι ελαφρώς θολωμένη όραση. H ξηρή HEΩ τείνει να εξελίσσεται αργά, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιο σοβαρή μορφή Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας, την καλούμενη υγρή Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας.

Υγρή Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας: Στην υγρή Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας, η οποία είναι περίπου το 15% του συνόλου των περιστατικών Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας, αλλά η κύρια αιτία απώλειας όρασης, μη φυσιολογικά αγγεία αναπτύσσονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, κάτω από την ωχρά κηλίδα. Aυτό μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία, σχηματισμό ουλής και μόνιμης βλάβης. H βλάβη εξελίσσεται ταχύτερα απ’ ό,τι στην ξηρά μορφή και τείνει να οδηγήσει σε πιο σοβαρή απώλεια κεντρικής όρασης. Aν εντοπιστεί εγκαίρως και με την κατάλληλη θεραπεία η βλάβη μπορεί και να αποκατασταθεί μερικώς.

Ποιος κινδυνεύει;

Οι δύο μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας είναι:

Αυξημένη ηλικία - Περίπου το 25% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας.
Oι έχοντες Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας στον ένα οφθαλμό. Από αυτούς με Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας στον ένα οφθαλμό, περίπου το 40% θα αναπτύξει HEΩ στον άλλο οφθαλμό μέσα σε 5 έτη.


Άλλοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας είναι:

Κάπνισμα
Φυλή – η Λευκή φυλή εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερο κίνδυνο
Οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας
Φτωχή δίαιτα σε συγκεκριμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Φύλο – Οι γυναίκες εμφανίζεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άντρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μειωμένη, θολωμένη κεντρική όραση ή λιγότερο ακριβής (μειωμένη Οπτική Οξύτητα)?- Κενό ή τυφλό σημείο στην κεντρική όραση (Κεντρικό Σκότωμα)
Βλέποντας αντικείμενα κυματιστά ή με καμπύλες (Μεταμορφοψίες)
Tα χρώματα φαίνονται ξεπλυμένα και θαμπά (Απώλεια της Contrast Sensitivity)


Επειδή όπως προαναφέραμε η ωχρά αποτελεί το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς η εκφύλιση της δεν επηρεάζει την περιφερειακή όραση που παραμένει συνήθως ανέπαφη με αποτέλεσμα ο ασθενής να διατηρεί κάποια δυνατότητα προσανατολισμού στο χώρο ακόμα και σε προχωρημένα στάδια. Να είστε σε ετοιμότητα για τα συμπτώματα Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στην όραση σας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας το ταχύτερο.

 

 

SOCIALIZE

 

Τμήμα Αμφιβληστροειδούς και Ωχράς Κηλίδας